Ako vam je dosadilo blitvu pripremati s krumpirom ili na lešo, isprobajte ovu jednostavnu pitu, za koju nije potrebno mijesiti tijesto za koru


Na tržnici, ali i u mnogim vrtovima možemo naći mladu blitvu. Ovi lijepi tamnozeleni listovi pravi su izvor vitamina, minerala i čak 13 različitih antioksidansa. Blitva je odličan izvor vitamin K, A, E i C te minerala magnezija, mangana, kalija i željeza. U nešto manjem postotku prisutni su vitamini B skupine te kalcij, fosfor, cink i selen.

Vitamin K te minerali kalcij i magnezij brinu o zdravlju i snazi kostiju te pomažu u borbi protiv osteoporoze. Blitva sadrži velike količine beta-karotena koji je višestruko koristan za zdravlje očiju.

Ovo lisnato povrće je dobar saveznik u mršavljenju i održavanju vitke linije jer ima malo kalorija i obilje dijetalnih vlakana, koja su također korisna u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2.

Zbog mnogo folne kiseline konzumacija ovog povrća posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama.

Ovo povrće može se jesti sirovo ili kuhano. Pri kupovini birajte svježe, tamnozelene listove s čvrstim stabljikama, bez smeđih krajeva. Blitvu možete pohraniti 3 do 4 dana u hladnjaku, a jednako dobro podnosi i zamrzavanje te ne mijenja svoj okus. Prije zamrzavanja, listove blanširajte u vreloj vodi oko 2 minute, ohladite, ocijedite i spakirajte u zamrzivač.

Ukoliko vam je dosadilo blitvu pripremati s krumpirom ili na lešo, isprobajte ovu jednostavnu pitu, za koju nije potrebno mijesiti tijesto za koru.



 

SASTOJCI:

- 600 g blitve

- 6 jaja

- 1 kapula

- 2 režnja češnjaka

- 500 g svježeg sira

- 3 žlice parmezana + za posipanje

- 2 žlice maslinovog ulja

- 3-4 žlice brašna (koristila sam pirovo)

- sol

- papar

- muškatni oraščić

 

PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180°C. Blitvu oprati i lišće ukloniti od stabljike. Lišće narezati na trakice, kapulu narezati na sitno. Zagrijati maslinovo ulje i dinstati kapulu dok se ne zacakli, dodati protisnuti češnjak. Dodati i lišće blitve, začiniti s pola žličice soli i papra, pirjati uz miješanje dok lišće ne uvene. Maknuti s vatre.

Jaja izmiješati sa svježim sirom, parmezanom, pola žličice soli, papra i malo muškatnog oraščića. Dodati brašno i izmiješati.

U smjesu sa sirom dodati blitvu i sve dobro izmiješati. 

Izliti u kalup za pečenje, posipati s naribanim parmezanom i peći na 180°C 30 do 40 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.