Prokulica iliti službenog naziva kelj pupčar, također poznata i kao briselski kupus i čimulica je biljka iz porodice krstašica. Cijela biljka ima veoma zanimljiv izgled, stabljika je visoka oko 50-80 centimetara sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama koji rastu uzduž stabljike. U pazušcima listova razvijaju se male glavice (pupovi), promjera 3-5 centimetera. Na stabljici može biti 40-50 pupova koji služe za jelo. Prokulica je jedna od rijetkih zelenih biljaka u zimskim mjesecima, jako dobro podnosi i temperature ispod minusa. Dobar je izvor vitamina C, folne kiseline, kalcija, magnezija i drugih minerala i antioksidansa.
Prokulice možemo jesti svježe, na primjer naribane na salatu sa mrkvom, crvenim kupusom, brusnicama i nekim orašidom; no češće se koriste kuhane, kao prilog prelivene maslacem ili gratinirane.
Ovo su prokulice na malo drugačiji način, naribane, s hrskavom pancetom i puno sira. U obliku quicha, ali bez tijesta, što uvelike smanjuje vrijeme pripreme, sadrži manje ugljikohidrata, pogodan je i za ljude koji ne smiju ili izbjegavaju gluten. Ovakav quiche je i dalje ukusan i sočan. Jednako je dobar i kada se ohladi, pa ga možete ispeći unaprijed i čuvati u hladnjaku.
SASTOJCI:
- 200 g prokulica
- 6-8 kriški pancete
- 1 manja kapula
- 2 režnja češnjaka
- 1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
- 200 ml mlijeka
- 4 veća jaja
- 100 g cheddar sira
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- 2 žlice maslinovog ulja
PRIPREMA:
- Zagrijati pećnicu na 180°C.
- Kapulu narezati na sitne komadiće, prokulice naribati ili narezati na tanke kriške, sir naribati.
- Na suhoj tavi prepržiti pancetu da postane hrskava. Odložiti je na tanjur. Višak masnoće iz tave ukloniti, na to dodati maslinovo ulje i kapulu te dinstati dok ne postane staklasta. Dodati protisnuti češnjak, kada zamiriše dodati naribane prokulice i dinstati 5-10 minuta dok ne omekšaju.
- U posebnoj zdjeli promiješati jaja, jogurt, mlijeko i začine.
- U kalup za quiche, promjera 26 centimetara, staviti smjesu prokulica, na to natrganu hrskavu pancetu te naribani sir. Preko toga izliti smjesu jaja.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
Dobar tek!