Prokulica iliti službenog naziva kelj pupčar, također poznata i kao briselski kupus i čimulica je biljka iz porodice krstašica. Cijela biljka ima veoma zanimljiv izgled, stabljika je visoka oko 50-80 centimetara sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama koji rastu uzduž stabljike. U pazušcima listova razvijaju se male glavice (pupovi), promjera 3-5 centimetera. Na stabljici može biti 40-50 pupova koji služe za jelo. Prokulica je jedna od rijetkih zelenih biljaka u zimskim mjesecima, jako dobro podnosi i temperature ispod minusa. Dobar je izvor vitamina C, folne kiseline, kalcija, magnezija i drugih minerala i antioksidansa.

Prokulice možemo jesti svježe, na primjer naribane na salatu sa mrkvom, crvenim kupusom, brusnicama i nekim orašidom; no češće se koriste kuhane, kao prilog prelivene maslacem ili gratinirane. 

Ovo su prokulice na malo drugačiji način, naribane, s hrskavom pancetom i puno sira. U obliku quicha, ali bez tijesta, što uvelike smanjuje vrijeme pripreme, sadrži manje ugljikohidrata, pogodan je i za ljude koji ne smiju ili izbjegavaju gluten. Ovakav quiche je i dalje ukusan i sočan. Jednako je dobar i kada se ohladi, pa ga možete ispeći unaprijed i čuvati u hladnjaku.


SASTOJCI:

  • 200 g prokulica
  • 6-8 kriški pancete
  • 1 manja kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 grčki jogurt ili kiselo vrhnje
  • 200 ml mlijeka
  • 4 veća jaja
  • 100 g cheddar sira
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 2 žlice maslinovog ulja

 


PRIPREMA:

  • Zagrijati pećnicu na 180°C.
  • Kapulu narezati na sitne komadiće, prokulice naribati ili narezati na tanke kriške, sir naribati.
  • Na suhoj tavi prepržiti pancetu da postane hrskava. Odložiti je na tanjur. Višak masnoće iz tave ukloniti, na to dodati maslinovo ulje i kapulu te dinstati dok ne postane staklasta. Dodati protisnuti češnjak, kada zamiriše dodati naribane prokulice i dinstati 5-10 minuta dok ne omekšaju.
  • U posebnoj zdjeli promiješati jaja, jogurt, mlijeko i začine.
  • U kalup za quiche, promjera 26 centimetara, staviti smjesu prokulica, na to natrganu hrskavu pancetu te naribani sir. Preko toga izliti smjesu jaja.
  • Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.

 

Dobar tek!