Kozice ili gamberi rođaci su škampa, manji i cjenovno pristupačniji, no okusom i nutritivno ništa manje vrijedni. Ljeto je pravo vrijeme da eksperimentirate s tim plodovima mora i od njih pripremite lagana i šarena jela.

 

Ovi račići su niskokalorični, sadrže manje od 100 kalorija na 100 g namirnice, a njihov nutritivni profil izuzetno je zanimljiv. Naime, one uopće ne sadrže ugljikohidrate, dok gotovo 90% energetske vrijednosti dolazi od proteina, a ostatak od masti.

Kozice sadrže više od 20 različitih vitamina i minerala, uključujući oko 50% preporučenog dnevnog unosa selena, antioksidansa koji može pomoći u smanjenju upale te očuvanju zdravlja srca. One su i jedan od najboljih prehrambenih izvora joda, koji je važan za održavanje funkcije štitnjače te razvoj mozga kod fetusa. Osim toga, kozice su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina te astaksantina, koji mogu blagotvorno djelovati na zdravlje srca. Astaksantin se prirodno nalazi u mikroalgama kojima se kozice hrane. Zanimljivo je da je ovaj antioksidans odgovoran i za blago ružičastu boju kozica. 

Iako je jestivi dio samo rep, i to tek kad se izvuče iz ljuske, kozice je poželjno kupovati svježe, cijele i neočišćene te iskoristiti sav njihov potencijal.

Glave iskoristite za izradu ukusnog temeljca koji će vam poslužiti za pripremu raznih jela. Rižota, umaci za tjestenine, juhe i buzare samo su neka od njih. Za pripremu brzog i finog obroka možete očišćene repove kozica zamrznuti. No, prije pripreme ih odmrznite tako da ih ispirete hladnom vodom.

Kozicama treba tek nekoliko minuta termičke obrade, stoga ne skidajte pogled s njih jer se u protivnom mogu prepeći / prekuhati. Nedovoljno kuhane kozice izgledaju kao široki i fleksibilni "U" oblik, dok prekuhane kozice tvore "O" oblik. Savršeno kuhane kozice su ružičaste sa svijetlo crvenim repovima i izgledaju kao “C”. Moje kozice su se naravno prekuhale jer sam išla ubrati peršin u vrt. 😊

S obzirom da je priprema kozica vrlo brza i laka, jednostavno ih je uklopiti gotovo u svaki obrok. Možete ih kombinirati u hladnim ili toplim salatama s različitim žitaricama, lisnatim salatama i ostalim sezonskim povrćem, uz različite vrste tjestenine, rižota ili u buzarama. Možete ih nabosti na ražnjiće ili napraviti namaz, umočiti u tempuru i pržiti. A za najzdraviju verziju kuhati na pari.

Za zdrav, jednostavan i brz ručak ili večeru skuhajte kozice s rezancima od tikvice u umaku od češnjaka, limunova soka i svježeg peršina.

 


SASTOJCI:

- 360 g kozica

- 1 veća tikvica

- 2 žlice maslinovog ulja

- 3-4 režnja češnjaka

- sol

- papar

- 1/4 žličice chilli pahuljica

- 1 žlica limunova soka

- 2 žlice svježeg, nasjeckanog peršina

 


PRIPREMA:

Ukoliko koristite zamrznute kozice, najprije ih odmrznite tako da ih u cjedilu ispirete hladnom vodom i povremeno protresete.

Tikvice dobro operite, te uz pomoć spiralizatora, gulilice za izradu rezanaca ili nožem izrežite na tanke rezance.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte protisnuti češnjak i chilli pahuljice. Kada češnjak zamiriše dodati kozice, limunov sok, posoliti i popapriti te kuhati kozice sa svake strane oko 3 minute.

Gotove kozice izvadite iz tave i na preostalo ulje stavite rezance od tikvica i kuhajte 3-4 minute, ne predugo da se ne prekuhaju. Začinite solju i paprom te dobro promiješajte. U gotove tikvice dodajte kozice ili ih poslužite zasebno.