Špinat je fantastična namirnica prepuna hranjivih tvari, a male kalorijske vrijednosti. Bogat je klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Zbog velike količine kalcija i vitamina K pomaže u očuvanju kostiju
Donosim vam recept za ovu sjajnu roladu od špinata i lososa. Od svega nekoliko sastojaka, jednostavne i brze pripreme dobijete ovo ukusno, kremasto i oku zanimljivo predjelo koje će upotpuniti svaku posebnu prigodu.
Špinat je fantastična namirnica prepuna hranjivih tvari, a male kalorijske vrijednosti. Bogat je klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Zbog velike količine kalcija i vitamina K pomaže u očuvanju kostiju. Smanjuje rizik od raka, potiče probavu, normalizira razinu šećera u krvi, pomaže kod anemije.
Špinat se odlično sljubljuje s lososom.
Losos je jedna od najzdravijih riba, prepoznatljiv po svojoj narančasto-ružičastoj boji mesa. Obiluje omega 3 masnim kiselinama koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju masnoće u krvi, čuvaju zdravlje srca i krvožilni sustav, pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu, podižu raspoloženje.
Ovim receptom dobit ćete 20 ploški.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 500 g špinata
- 6 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 6 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- sol
NADJEV:
- 300 g svježeg posnog sira
- 1 kiselo vrhnje
- 150 g dimljenog lososa
- 50 g zelenih otkoštenih maslina
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180°C. Špinat oprati, očistiti, kratko prokuhati i propasirati. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Žumanjke promiješati sa sirom, kiselim vrhnjem, brašnom i praškom za pecivo. Dodati propasirani špinat i dobro promiješati.
U smjesu sa špinatom špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti u papirom za pečenje obložen lim za pečenje.
Peći 20-30 minuta na 180°C.
Vrući biskvit zarolati u vlažnu krpu.
Za nadjev je potrebno promiješati sir s vrhnjem i masline narezati na ploške.
Kada se biskvit ohladi, premazati ga namazom od sira i vrhnja. Po vrhu rasporediti komadiće dimljenog lososa i masline.
Zarolati, ohladiti i narezati.
Dobar tek!