Špinat je fantastična namirnica prepuna hranjivih tvari, a male kalorijske vrijednosti. Bogat je klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Zbog velike količine kalcija i vitamina K pomaže u očuvanju kostiju


Donosim vam recept za ovu sjajnu roladu od špinata i lososa. Od svega nekoliko sastojaka, jednostavne i brze pripreme dobijete ovo ukusno, kremasto i oku zanimljivo predjelo koje će upotpuniti svaku posebnu prigodu.

Špinat je fantastična namirnica prepuna hranjivih tvari, a male kalorijske vrijednosti. Bogat je klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Zbog velike količine kalcija i vitamina K pomaže u očuvanju kostiju. Smanjuje rizik od raka, potiče probavu, normalizira razinu šećera u krvi, pomaže kod anemije.

Špinat se odlično sljubljuje s lososom.

Losos je jedna od najzdravijih riba, prepoznatljiv po svojoj narančasto-ružičastoj boji mesa. Obiluje omega 3 masnim kiselinama koje ubrzavaju metabolizam, smanjuju masnoće u krvi, čuvaju zdravlje srca i krvožilni sustav, pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu, podižu raspoloženje.

Ovim receptom dobit ćete 20 ploški.

 

SASTOJCI: 

TIJESTO:

  • 500 g špinata 
  • 6 jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 6 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • sol

 

NADJEV:

  • 300 g svježeg posnog sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 150 g dimljenog lososa
  • 50 g zelenih otkoštenih maslina

 


PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180°C. Špinat oprati, očistiti, kratko prokuhati i propasirati. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg. Žumanjke promiješati sa sirom, kiselim vrhnjem, brašnom i praškom za pecivo. Dodati propasirani špinat i dobro promiješati.

U smjesu sa špinatom špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izliti u papirom za pečenje obložen lim za pečenje.

Peći 20-30 minuta na 180°C.

Vrući biskvit zarolati u vlažnu krpu.


Za nadjev je potrebno promiješati sir s vrhnjem i masline narezati na ploške.

Kada se biskvit ohladi, premazati ga namazom od sira i vrhnja. Po vrhu rasporediti komadiće dimljenog lososa i masline.

Zarolati, ohladiti i narezati.


Dobar tek!