Za ovu zdravu salatu od avokada, feta sira i slanutka potrebno vam je desetak minuta vremena, a možete je jesti samu ili poslužiti uz roštilj


Ljeto nam je stiglo i nitko ne želi previše vremena provoditi kuhajući. Za ovu zdravu salatu od avokada, feta sira i slanutka potrebno vam je desetak minuta vremena, a možete je jesti samu ili poslužiti uz roštilj.

Feta je grčki sir koji je popularan diljem svijeta.

To je meki bijeli sir koji sazrijeva u salamuri. Nekoć se spravljao isključivo od ovčjeg mlijeka, no danas se proizvodi i od mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka. Feta sir karakterizira glatka, čvrsta i kremasta tekstura, snježnobijela boja te blag kiseo i slan okus.

Ovaj sir bogat je bjelančevinama i mastima. U 100 grama feta sira nalazi se oko 260 kalorija, 14 grama proteina i 21 gram masti. Odličan je izvor kalcija, vitamina B6 i B12, a sadrži i nešto željeza, kalija, magnezija i vitamina D.

Feta se može poslužiti samostalno na pladnju kao dio predjela s maslinama, maslinovim uljem i svježe pečenim pogačama. Glavna je zvijezda grčke salate koja se tradicionalno priprema od svježih rajčica, krastavca, luka i maslina. Možete je natrgati na komade i dodati u razne juhe i variva, sljubiti s pečenim povrćem i kuhanim žitaricama, ali i staviti u različita jela s tjesteninom. Feta sir možete upotrijebiti i u pripremi slanih pita, kao i kod svakog jela kojemu treba dodati slani sir.



SASTOJCI:

400 g kuhanog slanutka ili iz konzerve
2 avokada
120 g feta sira
2 grančice svježeg korijandera
2 žlice sjeckanog mladog luka
Sok 1 limuna
Sol
Papar
Maslinovo ulje


PRIPREMA:

Avokado i feta sir narežite na komadiće i stavite u posudu s ostalim sastojcima. Začinite solju, paprom, sokom limuna i maslinovim uljem te promiješajte. Ohladite i poslužite.