Svaku večer prije spavanja popijte po tri žlice ovog ukusnog sirupa. Ljepše ćete spavati, preko dana ćete biti mirniji i tmurni dani kišne jeseni će lakše proći

 

Danas sam bila u šetnji u šumi u okolici Rijeke i nabrala sam puno plodova gloga i nešto šipka. Iako sam namjeravala taj šipak osušiti za čaj, odlučila sam i njega staviti u sok od gloga. Receptura ima bezbroj, evo kako sam ja to napravila.

Otprilike 700 grama plodova gloga stavila sam u zdjelu za kuhanje i na to nadodala 1 šaku zrelog šipka, 3-4 suhe šljive, par listića svježe kadulje i prstohvat suhih sjemenki konopljike (fratarskog papra). Bilje u zdjeli sam pokrila vodom tek toliko da je voda otprilike 1 cm iznad bilja i stavila na laganu vatru. Kada je zavrilo, povremeno sam promiješala i svakih 5 minuta pasirkom za krumpir pritiskala smjesu. U dva navrata sam sve precijedila u drugu posudu na koju sam stavila gusto sito. Bilje bih tada ponovo vratila u prvu zdjelu, opet nalila onoliko vode i ponovo kada bi zavrilo pasirala i odlila dobiveni sok. Kako je vrijeme prolazilo, struktura ploda i gloga i šipka se sve više razbijala i sve je više ličilo na gustu kašu. Ovdje je bitno da stalno budete pored zdjele, nadodajete vodu i miješate da ne zagori. Sveukupno sam tako pasirala, dodavala vodu i miješala 30-ak minuta te sam onda sve prebacila u onu pasirku. Tu počinje rad sličan starinskom postupku pri izradi soka od rajčice: gnječenje, miješanje, prebacivanje smjese s jedne strane na drugu i opet gnječenje, sljedećih 20-ak minuta. Kada je sve bilo izgnječeno, biljni materijal sam bacila, a sada već gustu tekućinu koju sam dobila zbrojem svih cijeđenja ponovo sam stavila na laganu vatru. Unutra sam dodala malo cimeta i 5-6 žlica tinkture od gloga koju sam napravila prije mjesec dana. Kada je zavrilo, uz miješanje sam dodala šečer,  otprilike jednu četvrtinu ukupne zapremnine. To procijenite ovako: ako vam se čini da u zdjeli imate (ili izmjerite) 3 čaše gustog soka od gloga, vi nadodajte 1 čašu šećera. Miješajte dok se šećer ne rastopi i sirup od gloga je gotov. Čuvajte ga u frižideru, jer je u njemu relativno malo šećera, i svaku večer prije spavanja popijte po 3 žlice. Ljepše ćete spavati, preko dana ćete biti mirniji i tmurni dani kišne jeseni će lakše proći. Nemojte ga koristiti ako pijete tablete za tlak ili srce!

Ako vas zanima za što je sve glog dobar pročitajte naš prošlogodišnji članak o ljekovitosti gloga na https://burza.com.hr/portal/glog-jaca-srce/11956