Vozio sam traktorom i prikolicom drva i susjed me je fotografirao mobitelom. Namjerno je to uradio i fotografirao je baš mene jer sam na putu/cesti bio samo ja. Ima li pravo fotografirati me bez mog dopuštenja?

 

Sukladno odredbi članka 144. stavak 1. Kaznenog zakona, onaj tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

U Vašem slučaju do snimanja odnosno fotografiranja je došlo na cesti, a na javnom mjestu je dopušteno snimati ili fotografirati, pa tako i osobe koje se na tom javnom mjestu nađu u vrijeme kada se snima ili fotografira. Iznimke su naravno moguće, no tada se mora jasno istaknuti znak zabrane fotografiranja ili snimanja.

Sama činjenica da Vas je susjed snimio ili fotografirao na javnom mjestu nema u sebi bilo kakve elemente protupravnosti. Ukoliko bi susjed na neki način distribuirao snimku, učinio je dostupnom širem krugu ljudi, a iz same snimke ili fotografije je jasno da je snimio upravo Vas s ciljem i namjerom da Vas izdvoji od okoline, dakle, da je jasno kako se ne rado o snimci/fotografiji nekog prostora na kojem ste se Vi slučajno našli, tada bi se svakako moglo postaviti pitanje njegovog prava da se na takav način koristi snimkom ili fotografijom na kojoj se nalazite bez Vašeg dopuštenja.