Je li dozvoljeno slikati i snimati na privatnoj površini kao dokaz nekog djela jer čitam da je na javnoj površini dozvoljeno?

 

Zvučno i slikovno snimanje je dozvoljeno uz istaknuto upozorenje da je neki objekt, njegovo dvorište ili sl. pod nadzorom. Pretpostavljam da se referirate na korištenje takve snimke kao dokaza u kaznenom postupku kad spominjete mogućnost da bude dokaz nekog "djela". Naime, zvučna ili slikovna snimka predstavlja nezakonit dokaz ako je njome došlo do povrede nečijeg prava na nepovredivost osobnog i obiteljskog života. Ta je snimka nezakonit dokaz i ako je pribavljena počinjenjem kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja ili neovlaštenog slikovnog snimanja. Naša sudska praksa dala je i neke oprečne zaključke u vezi korištenja privatnih snimki kao dokaza u kaznenom postupku, no dok je ona prilično restriktivna u dijelu koji se tiče zvučnih snimki, u području video snimki praksa Vrhovnog suda RH kaže da se takva snimka može koristiti kao dokaz u postupku ukoliko je postojao, makar i konkludentan, pristanak snimljenih osoba. Primjerice onih koje su vidljivim znakom jasno upozorene da se ono što čine snima.

Ukoliko se pak radi o snimci koja bi se koristila kao dokaz u parničnom postupku, tu je možete koristiti i ocjena dokaza vam je u tom smislu puno više naklonjena, ali u svakom slučaju morate izbjeći situaciju da snimanjem počinite kazneno djelo neovlašenog zvučnog ili slikovnog snimanja iz članka 144. i 145. Kaznenog zakona, jer vas snimljena osoba može za ista teretiti.