Možemo li na zajedničkom zidu koji dijeli naš i susjedov posjed postaviti dva metalna stupa visine 1,5 m (promjera 2 cm) na našoj polovici zida bez suglasnosti susjeda?

Susjedska prava uređuje Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a ona se odnose se na ovlasti na temelju kojih vlasnik nekretnine može zahtijevati od osobe, vlasnika druge nekretnine ili posjednika nekretnine na temelju prava vlasništva, da trpi nešto u njegovu interesu, da nešto propušta ili čini glede svoje nekretnine.

Zidovi, ograde i druge stvari koje služe kao međni znakovi između susjednih nekretnina, zajedničke su i u suvlasništvu su susjeda s obje strane međe, osim ako se dokaže da pripadaju jednom susjedu. Svaki od susjeda može upotrebljavati zajednički zid/ogradu sa svoje strane do polovine njezine širine, no ne smije činiti ništa što bi dovelo tu ogradu u opasnost ili što bi pak sprečavalo drugog susjeda da je upotrebljava do polovine sa svoje strane.

Izgradnja ograda (zidova)  regulirana je Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Jednostavne i druge građevine koje su određene Pravilnikom mogu se graditi i bez građevinske dozvole, a tu spadaju i ograde. Građenju takvih građevina i izvođenju radova može se pristupiti na temelju glavnog projekta, tipskog projekta, drugog akta, odnosno bez akta ako je to propisano Pravilnikom. Bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi ograda visine do 2,2 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnatog i uređenog terena uz ogradu; ogradni zid visine do 1,6 m i potporni zid visine do 1 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnatog i uređenog terena uz ogradu, odnosno zid do najviše točke ograde, odnosno zida.

Bez obzira koja bi bila svrha stupova koje spominjete i da li možete u skladu s navedenim u ovom odgovoru pristupiti postavljanju istih, svakako bi prije početka izvođenja radova o istima trebalo obavijestiti susjede u duhu dobrosusjedskih odnosa.