21.09.2014.

Smiju li dalji rođaci stupiti u vezu i brak?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Kratko sam u vezi s jednom djevojkom i saznali smo da smo rođaci. Njezina baka s majčine strane i moj djed s očeve strane su tetići, moj otac i njezina majka su, dakle, od tetića djeca, pa se pitam je li dozvoljeno da ona i ja budemo i dalje u vezi i je li dozvoljeno da jednog dana stupimo u brak ako dođe do toga?


Obiteljski zakon propisuje prepostavke za valjanost i postojanje braka. Tako su pretpostavke postojanja braka da su nevjesta i ženik osobe različita spola,  da su izjavili svoj pristanak za sklapanje braka te da su brak sklopili u građanskom ili vjerskom obliku. S druge strane pretpostavke valjanosti braka su punoljetnost, poslovna sposobnost i sposobnost za rasuđivanje, nepostojanje drugog braka i nepostojanje srodstva. Glede nepostojanja srodstva, brak ne mogu sklopiti krvni srodnici u ravnoj lozi - otac i kćer, baka i unuk i sl., a što Vi niste. Također, brak ne mogu skopiti ni srodnici u pobočnoj lozi - sestra i brat, polusestra i polubrat, dijete sa sestrom ili polusestrom, ili bratom ili polubratom svojega roditelja, djeca sestara i braće te polusestara i polubraće.

Dakle, ne postoji zakonska zapreka Vašoj vezi ili eventualnom braku.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .