18.12.2018.

Spada li rad u kućanstvu u bračnu stečevinu?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Što je to bračna stečevina? Jesu li rad u kućanstvu,odgoj djece, pranje i kuhanje bračna stečevina?

  

Sukladno članku 36. Obiteljskog zakona, bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine i bračni drugovi su suvlasnici bračne stečevine u jednakim dijelovima osim ako nisu drugačije ugovorili. Činjenica da bi jedan bračni drug bio u radnom odnosu, a drugi pridonosio zajednici brigom o kućanstvu tu ne mijenja na stvari.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .