Ponekad dođem svojim autom do prijatelja koji živi kao podstanar. Tada nastaje problem jer jedan od stanara te kuće koji tu živi dugo godina zabranjuje parkiranje drugih auta na mjestu za koje tvrdi da on ima jedini ima pravo. Parkirno mjesto nije označeno nikakvim znakovima zabrane parkiranja. Što učiniti u ovom slučaju?



Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uređuje prava suvlasnika na nekretnini u njihovom vlasništvu. Ukoliko se radi o građevini koja je etažirana, tada je svaki od suvlasnika isključivi i samostalni vlasnik svog posebnog dijela nekretnine, stana, a s tim pravom vlasništva može biti povezano i pravo na isključivo korištenje određenih zajedničkih dijelova poput parkirnih mjesta, drvarnica i sl., dok je moguća situacija da su i parkirna mjesta uz stanove prodana pojedinim suvlasnicima, koji su onda isključivi vlasnici istih. Da bi se utvrdilo o kojoj se situaciji radi te koji okvir prava pojedini suvalasnici uživaju, trebalo bi izvršiti uvid u evidencije zemljišnih knjiga, vlasničke listove te međuvlasnički ugovor koji je zaključen. Ako se radi o nekretnini na kojoj nije provedeno etažiranje i nisu na neki drugi način, osim međuvlasničkim ugovorom, uređeni odnosi oko korištenja okućnice, tada je svi suvlasnici imaju pravo koristiti na isti način.

Nakon što utvrdite o kakvoj se situaciji radi, mogu se eventualno poduzeti daljnji koraci da se suvlasnika spriječi u daljnjem uznemiravanju ostalih suvalsnika i njihovih gostiju, no ako on ima pravo na korištenje predmetnog parkirnog mjesta ili je njegov vlasnik, on nije dužan isticati znak zabrane parkiranja.