Organizam osobe koja boluje od određene alergije, ili pak više njih, ima neadekvatan imunitet i preosjetljiv je na neke tvari iz okoline s kojima se inače svakodnevno susrećemo

 

Alergije pripadaju grupi bolesti koje imaju izraziti porast u svijetu. Alergija je ustvari poremećaj imunološkog sustava. Organizam osobe koja boluje od određene alergije, ili pak više njih, ustvari ima neadekvatan imunitet i preosjetljiv je na neke tvari iz okoline s kojima se inače svakodnevno susrećemo. Te tvari zovu se antigeni ili alergeni.

Treba naglasiti da smo u stvari svi alergičari, ali postoji različita osjetljivost organizma na alergene, pa neki nemaju kliničku sliku, a drugi se manifestiraju kao osip na koži, kihanje, osjetljivost sluznice nosa, oka, usne šupljine, pa sve do težih oblika gušenja koji bez brze i adekvatne medicinske pomoći mogu završiti kobno po život.

Još uvijek postoje podjele na inhalatorne (respiratorne), alimentarne (one koje unosimo kao hranu ili tekućinu)  i kontaktne (oni koji dolaze u kontakt s kožom) alergene.

Mišljenja sam da su to samo različiti oblici koji zajednički djeluju na ukupnu sliku alergijske reakcije. Jedan od vrlo jasnih primjera je da kod inhalatornih alergija veliku ulogu ima bijelo brašno koje spada u alimentarne alergene.

U zadnje vrijeme evidentno je prisutan porast alergijskih reakcija u cijelom svijetu, a posebice u zapadnom razvijenom svijetu. To je rezultat više čimbenika.

Prvi je opće stanje organizma koji je u permanentnom stresu zbog načina života  u kojem je sve manje vremena za odmor, relaksaciju te prirodnu prehranu.

Drugi je da se danas na dnevnoj osnovi stvaraju novi proizvodi koji u sebi sadrže nove supstance i nove kombinacije supstanci, na koje organizam negativno reagira u obliku alergijske reakcije.

Sve manje je "čistih" proizvoda. Pojedete jabuku i dobijete alergiju. Postavlja se pitanje jeste li alergični na jabuku ili na mnogobrojne kemijske supstance koje se upotrebljavaju u procesu uzgoja jabuke.

Odjevni predmeti, sredstva za higijenu, igračke, kozmetika, prehrambeni proizvodi koji u sebi imaju sve više kemijskih dodataka su novi elementi koji zbunjuju organizam i on reagira alergijskom reakcijom jer alergeni mogu biti sve supstance koje dolaze u kontakt s našim tijelom.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]