S bivšim partnerom s kojim imam dijete sam se prilikom rastave dogovorila da će dijete viđati isključivo u mojoj prisutnosti i prema dogovoru roditelja, što smo i ovjerili kod javnog bilježnika. Ta izjava je bila predana i sudu te je donijeto sudsko rješenje u kojem je navedeno da će susreti i druženja djeteta s ocem održavati prema dogovoru roditelja, ali nije, kao u izjavi, navedeno da će to biti u prisutnosti majke. Do sada su se viđanja djeteta i oca odvijala u mojoj prisutnosti. S obzirom da otac sada inzistira na viđanju djeteta bez moje prisutnosti, obvezuje li navedena izjava oca na susrete i druženja s djetetom u mojoj prisutnosti?


Prema sadržaju Vašega pitanja može se zaključiti da postoji sudska odluka kojom su uređeni susreti i druženja između djeteta i oca. Ukoliko u takvu odluku nije unijeta neka odredba koja je temeljem sporazuma koji je postignut između Vas i Vašega supruga trebala biti unesena u istu, a tiče se susreta i druženja, tada je sud obrazlažući takvu svoju odluku trebao navesti iz kojih razloga i u kojemu dijelu nije uvažio sporazum koji ste kao roditelji postigli.

Vi ste na takvu odluku imali pravo žalbe te ste na taj način mogli osigurati da i dio sporazuma o viđanju djeteta samo u prisutnosti majke bude unesen u sudsku odluku.

Izjava na koju se pozivate u svom pitanju ne može imati prednost pred sudskom odlukom koja je donesena između stranaka, međutim, to ne isključuje mogućnost da sudskim putem zatražite da se odluka o susretima i druženjem djeteta s ocem izmijeni na način da se odrede susreti i druženja isključivo u prisutnosti majke, ukoliko smatrate da je to u najboljem interesu Vašega zajedničkog djeteta.