Moj suprug dobio je poslovno uvjetovani otkaz s 31.05. preko tiskanice Otkaz ugovora o radu  gdje je poslodavac prekrižio poslovno uvjetovani i napisao sporazumni otkaz, a u napomeni navodi da je otkaz dobiven radi pomanjkanja posla na radnom mjestu pomoćnog radnika. Ima li moj suprug pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje ili nema, jer jasno je navedeno na stranicama HZZ-a da sporazumni otkaz ne dobiva naknadu, ali otkaz kao višak dobiva?

 

Zakon o radu propisuje kako ugovor o radu prestaje: smrću radnika, smrću poslodavca fizičke osobe ili prestankom obrta po sili zakona ili brisanjem trgovca pojedinca iz registra u skladu s posebnim propisima, istekom vremena na koje je sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme, kada radnik navrši šezdeset pet godina života i petnaest godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore, sporazumom radnika i poslodavca, dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti za rad, otkazom, odlukom nadležnog suda.

Otkaz ugovora o radu i sporazum radnika i poslodavca nisu jedno te isto te nije moguće da poslodavac otkaže ugovor o radu sporazumom.

Sporazum radnika i poslodavca kojim prestaje ugovor o radu mora biti zaključen u pisanom obliku i on je manifesticija volje obje strane sporazuma, poslodavca i radnika, da ugovor o radu prestane pod uvjetima i na način koji uređuju sporazumom kojim se definiraju i sva prava i obveze obje strane temeljem prestanka ugovora o radu. Dakle, nije moguć jednostran "sporazum" donesen od poslodavca.

Otkaz ugovora o radu je jednostran i mogu ga izjaviti radnik ili poslodavac uz uvjete i na način propisan Zakonom o radu poštujući odredbe o otkaznim rokovima i sve ostale specifičnosti koje Zakon propisuje.

U slučaju koji opisujete odluka koju je donio poslodavac je nezakonita te je moja preporuka da suprug svakako iskoristi pravo koje predviđa članak 133. Zakona o radu i u roku od 15 dana od dana primitka odluke o otkazu koju opisujete podnese zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa poslodavcu kako bi poslodavac donio zakonitu odluku te kako suprug ne bi trpio bilo kakve eventualne negativne posljedice nezakonitog postupanja poslodavca.