Supruga je otišla za Njemačku i ne želi se vratiti, a ni kredit za koji mi je jamac ne želi vraćati. Podatke o boravištu i poslodavcu ne želi dati.  Kako doći do potrebnih informacija i smijem li tražiti pomoć naše policije da kontaktiraju policiju u Njemačkoj radi prikupljanja informacija?

 

Zbog činjenice da je supruga jamac po ugovoru o kreditu u kojemu ste vi dužnik, Vi nemate pravo zahtijevati i dobiti podatke o njezinu poslodavcu ili prebivalištu. Naime, jamac solidarno odgovara za obvezu dužnika banci, pa u slučaju neredovite otplate kredita banka može naplatiti obveze iz istoga od jamca. Dakle, to je obveza koju jamac ima prema banci i radi se o potraživanju banke prema jamcu, a ne o vašem potraživanju. Sukladno odredbama Ovršnog zakona u RH, vjerovnik, a opet ponavljam, to je u Vašem slučaju banka, može zatražiti podatke o imovini dužnika od: Ministarstva unutarnjih poslova, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, lučke kapetanije, katastra te drugih tijela ili osoba koja vode upisnike ili očevidnike o pravima koja čine imovinu dužnika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je dužan dati podatke o tome je li neka fizička osoba osiguranik kod njih, po kojoj osnovi (radni odnos, samostalna profesionalna djelatnost, obrt ili samostalna djelatnost poljoprivrede) i kod koga, odnosno prima li mirovinu, naknadu zbog tjelesnog oštećenja ili koju drugu stalnu naknadu o kojoj vodi evidenciju, a poslodavac ili isplatitelj stalnoga novčanog primanja podatak o tome na koji način osobi protiv koje podnositelj zahtjeva namjerava pokrenuti postupak isplaćuje plaću, odnosno drugo stalno novčano primanje.

Osoba koja traži podatke o dužnikovoj imovini je dužna u zahtjevu za davanje podataka navesti tražbinu radi čijeg će ostvarenja ili osiguranja pokrenuti ovršni postupak, odnosno postupak osiguranja te priložiti ispravu na kojoj se ona temelji, kao i snositi troškove za pribavljanje podataka.

Za pribavljanje takvih podataka od nadležnih tijela u SR Njemačkoj vjerovnik bi morao angažirati odvjetnika ili drugu osobu za zastupanje koja bi pribavila potrebne podatke iz tamošnjih evidencija te bi, ovisno o ispravi kojom raspolaže, odnosno ukoliko ista predstavlja europski ovršni naslov mogao provesti ovrhu temeljem takve isprave na imovini dužnika u SR Njemačkoj.

U vašem slučaju, ukoliko nemate ispravu na kojoj temeljite svoje potraživanje prema supruzi, niste u mogućnosti doći do podataka koji vas zanimaju niti u RH niti u SR Njemačkoj.