Susjed je posadio u svom vrtu invazivnu biljku pajasen. To je biljka koja raste i širi se nekontrolirano. Stablo naraste do 20-ak metara u vrlo kratkom vremenu. U krošnji stabla je sjemenje koje pada na moj posjed. Iz svakog sjemena naraste nova biljka. Susjedova kuća je još u izgradnji, tako da on nema uvid u to što se dešava na njegovoj okućnici i oko nje. Što mi je činiti?

 

Svakako bi najjednostavnije, a i najbrže, bilo obratiti se izravno susjedu pisanim putem, a i pozivom ukoliko ste u mogućnosti stupiti u kontakt. Sudska zaštita vaših prava je naravno moguća, no radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, osobito ako susjedu, a kako sami navodite, nisu niti poznate posljedice njegova postupanja, izravan kontakt bi svakako bio metoda koja bi najefikasnije mogla dovesti do rješenja s kojim su svi zadovoljni.

Ukoliko dogovorom ne biste uspjeli iznaći zadovoljavajuće rješenje, uvijek ostaje mogućnost da sudskim putem dokažete kako sa susjedove nekretnine dolazi do prekomjerenih imisija na vašu nekretninu te da mu se naloži da otkloni uzroke takvih imisija, naknadi štetu ako je do iste došlo te se ubuduće suzdrži od radnji koje dovode do prekomjerenih imisija na vašu nekretninu. Imisije su utjecaji (fizičke smetnje) koji plinovite, krute ili tekuće stvari što dolaze s jedne nekretnine imaju na korištenje susjednih nekretnina.

Članak 110. stavak 4. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje da vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta. U svakom slučaju, prije nego se odlučite na pokretanje sudskih postupaka, obratite se stručnoj osobi ovlaštenoj za pružanje pravne pomoći.