Jagode, crvene bobice, ugodnog mirisa i zanosnog okusa sigurno su mnogima najdraže voće. Započela je njihova sezona, a ukoliko niste alergični, sada je pravo vrijeme da ih uvrstite u svoj jelovnik!
Slatke i mirisne jagode uz mrvičasto tijesto s bademima čine ovaj tart fantastičnim proljetnim desertom.
Jagode, crvene bobice, ugodnog mirisa i zanosnog okusa sigurno su mnogima najdraže voće. Započela je njihova sezona, a ukoliko niste alergični, sada je pravo vrijeme da ih uvrstite u svoj jelovnik!
Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Spominju se još od antičkog doba kao izuzetno ukusno i ljekovito voće. Uz plod ljekoviti su i list te korijen, od kojih se kuha čaj i koristi kao lijek kod probavnih smetnji, prehlada, gripe.
Jagode su bogate vitaminom C, vitaminom A, antioksidansima, željezom, kalijem, folnom kiselinom, vlaknima. Pomažu nam u očuvanju imuniteta, kardiovaskularnog i probavnog sustava, pomažu regulirati šećer u krvi, mogu nam povećati energiju, pomoći kod raznih upalnih procesa, pri detoksikaciji... Jagode su niskokalorične, sadrže svega 28 kalorija u jednoj porciji te ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Također se koriste i za uljepšavanje. Čiste kožu, sprečavaju nastanak akni, jačaju kosu, uz pomoć jagoda možete prirodno izbijeliti zube, a navodno dijeluju i na celulit. Uz mnoga ljekovita svojstva, mnogi vjeruju da jagode posjeduju afrodizijačka svojstva te pospješuju ljubavnu moć.
Jedna zanimljivost na kraju, jagode su jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.
SASTOJCI:
- 150 g mljevenih badema
- 120 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- prstohvat soli
- 300 g jagoda
- 2-3 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice gustina
- 2 žlice sjeckanih badema
PRIPREMA:
Umijesiti mrvičasto tijesto od mljevenih badema, šećera, brašna, maslaca i prstohvata soli. Tri četvrtine tijesta utisnuti po dnu kalupa i na bočne stranice kalupa (koristila sam pravokutni kalup, 30x10 centimetara). Staviti kalup s tijestom i preostalu smjesu u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu, na laganoj vatri kuhajte nasjeckane jagode, šećer, vaniliju i limunov sok. Gustin otopite u 2 žlice vode te dodajte u jagode. Kuhajte dok se ne zgusne. Ohladiti.
Zagrijati pećnicu na 180ᵒC.
Izvaditi kalup s tijestom iz hladnjaka, napuniti ga s jagodama. Preostalu smjesu tijesta namrviti po vrhu, kao i sjeckane bademe.
Peći 45-50 minuta na 180ᵒC dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
Ostavite da se ohladi barem 30 minuta prije posluživanja. Poslužite uz sladoled od vanilije ili šlag te uz svježe jagode.
Dobar tek!