Moja teta nema oporuku, ima dva sina koji nasljeđuju njenu imovinu. Jedan sin proglašen je nestalim prije 7 godina, ali do danas nije proglašen mrtvim niti je, naravno, provedena ostavinska rasprava za njega. Drugi sin ne želi ni čuti za majku i navodno se neće odazvati na ostavinsku raspravu u slučaju njene smrti. Što će se dogoditi kada moja teta umre? Koji je redoslijed, prvo treba provesti ostavinsku raspravu nestalog sina po proglašenju njega mrtvim, pa tek onda ostavinsku raspravu njegove umrle mame? Što ako se drugi sin ne odazove na ostavinsku raspravu, je li onda nasljednik njegov sin, odnosno tetin unuk? Teta ima dvije sestre, u kojem slučaju bi i one bile u nasljednom slijedu, ako jesu?

 

Ukoliko je jedan od sinova preminuo ili se sumnja da je preminuo, no to nije utvrđeno, potrebno je provesti postupak proglašenja nestale osobe umrlom sukladno Zakonu o proglašenju nestalih osoba umrlima. Uvjete za proglašenje nestale osobe umrlom utvrđuje sud u izvanparničnom postupku, a postupak može pokrenuti svaka osoba koja za to ima pravni interes.

Nakon proglašenja jednog od sinova umrlim nije potrebno iza njega provoditi ostavinu, već uslijed same činjenice da je utvrđeno da je preminuo nije moguće da bude nasljednik odnosno stranka u ostavinskom postupku iza svoje majke.

U odnosu na drugog sina, ukoliko se ne odazove na ostavinu, a u postupku ga se utvrdi kao zakonskog nasljednika, javni bilježnik će mu rasporediti ostavinu u skladu sa Zakonom o nasljeđivanju, odnosno proglasiti ga jedinim nasljednikom iza pokojne majke budući je jedini nasljednik iz prvog nasljednog reda, jer iza ostavitelja nema druge djece ili supružnika.

Ukoliko bi se jedini živući sin odrekao nasljedstva, tada to odricanje vrijedi u njegovo ime i u ime njegovih nasljednika, osim ako izričito izjavi da se odriče samo u svoje ime.

Ako se sin odrekne samo u svoje ime, sljedeći su u nasljednom redu unuci ostaviteljice.

Ako se odrekne i u njihovo ime, tada bi ostaviteljicu nasljeđivali njezini roditelji. Ukoliko su i roditelji preminuli, na nasljedni red dolaze braća i sestre ostaviteljice.