Samohrani sam roditelj i trebam raskinuti stambenu štednju na ime djeteta. Trebam li suglasnost bivšeg supruga za podizanje iznosa koji je manji od 10.000 kn?


Odredbe Obiteljskoga zakona uređuju upravljanje imovinom maloljetne djece od strane njihovih roditelja. Sukladno zakonskim odredbama te Mišljenju Ministarstva socijalne politike i mladih od 02. studenog 2012. godine, za raspolaganje prihodima od imovine djeteta ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta roditeljima nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb. Samostalnost roditelja ostaje ograničena pri zaključivanju poslova koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti. Glede visine iznosa za koji nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, Ministarstvo je zauzelo stav da roditelji mogu bez traženja odobrenja centra za socijalnu skrb raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi svotu od 10.000 kuna i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

Raspolaganje iznosima manjim od 10.000 kuna moguće je bez odobrenja nadležnog tijela i bez suglasnosti drugog roditelja ako roditelji žive zajedno s djetetom na istoj adresi. U slučaju da roditelji ne žive na istoj adresi, roditelj koji raspolaže sredstvima na računu mora od drugog roditelja dobiti suglasnost za raspolaganje sredstvima.

Međutim, u Vašem slučaju, premda to ne navodite u pitanju, vjerojatno postoji sudska odluka kojom je uz razvod braka s bivšim suprugom donesena i odluka o povjeravanju zajedničkoga djeteta Vama na skrb. Uz predočenje takve odluke, ne bi Vam trebala biti potrebna suglasnost drugoga roditelja za ranije opisana raspolaganja novčanim sredstvima djeteta.