Tvrtka u kojoj radim je u fazi prodaje, kupuje nas tvrtka iz EU. Dobili smo aneks ugovora prije dva mjeseca u kojem je samo određena plaća (ostala je ista) i radno mjesto koje je ostalo isto, samo se drugačije zove. Cijela firma je bila "pomoćni radnik", sad piše točnije što radimo. Ovih dana se zaključila prodaja firme pa ćemo dobiti i nove ugovore. Načuli smo da ćemo prije potpisivanja novog ugovora morati potpisati i raskid starog ugovora.
Je li to uobičajeno? Hoću li u tom slučaju izgubiti sva prava koja sam stekao u ovih 20 godina u staroj firmi u slučaju da mi daju otkaz? Ili to svakako gubim s ulaskom u novu firmu?


Sukladno članku 137. stavak 1. Zakona o radu, ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće, dio poduzeća, gospodarska djelatnost ili dio gospodarske djelatnosti, a koji zadržava svoju gospodarsku cjelovitost, na novog se poslodavca prenose svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenošenja, odnosno koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koja je predmet prenošenja. 

Iz citirane zakonske odredbe proizlazi da se ona primjenjuje kod statusnog prijenosa (stjecanja) poduzeća, ali čak i nije nužno da prijenos poduzeća ili dijela poduzeća bude u statusnom obliku (prodaja dionica i poslovnih udjela trgovačkog društva, spajanje, pripajanje i sl.).

Dakle, nije nužno da dođe do statusne promjene kod starog ili novog poslodavca, za prijenos poduzeća dovoljan je i neki drugi pravni posao, koji kao takav za radnike, njihova prava, ugovore o radu izaziva iste posljedice kao da je došlo do statusnog prijenosa poduzeća.

Primjerice to može biti kupnja poslovnog prostora i cjelokupnog inventara nekog trgovačkog društva, u kojoj onda ostaju raditi zatečeni radnici. Obzirom se radi o istim radnicima, o istoj imovini trgovačkog društva, o istim sredstvima rada i radnim mjestima, novi poslodavac je faktički prenio na sebe i sve trenutno važeće ugovore o radu i obveze koje iz njih proizlaze, jer je pravni posao koji je zaključen imao za posljedicu da je novi poslodavac faktično prenio na sebe poduzeće, što za posljedicu ima i prijenos ugovora o radu radnika koji su u tom poduzeću radili.

Posljedica je jasno da radnici zadržavaju za sebe sva prava i u vezi s ugovorom o radu, otkazom, otkaznim rokovima i otpremninom, a na novog poslodavca zapravo se s danom statusne promjene odnosno prenošenja poduzeća prenose i sva prava i obveze prema radnicima u prijašnjem obliku i opsegu.

Dakle, bilo formalni bilo neformalni prijenos poduzeća ili dijela poduzeća, odnosno prijenos bez statusne promjene pravnog subjekta, povlači za sobom sve pravne posljedice iz članka 137. Zakona o radu.

Naglašavam da prijenos poduzeća nije valjan razlog za otkaz postojećeg ugovora o radu, već dolazi do prijenosa ugovora na novog poslodavca te budite oprezni kod bilo kakvih odluka koje budete zaprimali ili sporazuma koje se bude tražilo od vas da potpisujete.