Krastavci su odličan dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg su okusa, i to ih čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane

Tzatziki je grčki umak od krastavaca. Jednostavan i brz za pripremu, a izuzetno aromatičan.

Krastavac (lat. Cucumis sativus) pripada istoj biljnoj porodici kao bundeva, tikvica, dinja i lubenica. Krastavce možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: krastavci za salatu (svježi) i krastavci za kiseljenje. Svježi krastavci su veći, imaju deblju koru i lakše se režu, a sorte za kiseljenje su manje i imaju tanju koru.

Krastavac uspijeva u umjerenoj i tropskoj klimi pa ga ima diljem svijeta, a smatra se da potječe iz Indije i s Bliskog Istoka.

Krastavci su bogati vitaminom C i B, manganom, bakrom, kalijem, fosforom.  Svježi krastavac je namirnica izraženih antioksidativnih svojstava i male kalorijske vrijednosti. Sastoji se od čak 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode, što odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu.

Krastavci su odličan dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg je okusa, i to ga čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane.


 

SASTOJCI:

  • 1 veći svježi krastavac
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 300 g jogurta
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žličice svježeg kopra
  • Sol
  • Papar

PRIPREMA:

Krastavac oprati, oguliti, prerezati, izvaditi koštice i sitno naribati. Posoliti ih i ostaviti da puste vodu, oko 30 minuta.

Promiješati jogurt i vrhnje te dodati protisnuti češnjak, limunov sok, sol, papar i maslinovo ulje. Promiješati.

Krastavce ocijediti i dodati u jogurt, dodati i nasjeckani kopar te sve dobro promiješati.

Ohladiti i poslužiti uz grillano meso i povrće, kao dodatak tortiljama, u gyrosu, uz pulled pork, pomfri…