Krastavci su odličan dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg su okusa, i to ih čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane
Tzatziki je grčki umak od krastavaca. Jednostavan i brz za pripremu, a izuzetno aromatičan.
Krastavac (lat. Cucumis sativus) pripada istoj biljnoj porodici kao bundeva, tikvica, dinja i lubenica. Krastavce možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: krastavci za salatu (svježi) i krastavci za kiseljenje. Svježi krastavci su veći, imaju deblju koru i lakše se režu, a sorte za kiseljenje su manje i imaju tanju koru.
Krastavac uspijeva u umjerenoj i tropskoj klimi pa ga ima diljem svijeta, a smatra se da potječe iz Indije i s Bliskog Istoka.
Krastavci su bogati vitaminom C i B, manganom, bakrom, kalijem, fosforom. Svježi krastavac je namirnica izraženih antioksidativnih svojstava i male kalorijske vrijednosti. Sastoji se od čak 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode, što odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu.
Krastavci su odličan dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg je okusa, i to ga čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane.
SASTOJCI:
- 1 veći svježi krastavac
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 300 g jogurta
- 3 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žličice svježeg kopra
- Sol
- Papar
PRIPREMA:
Krastavac oprati, oguliti, prerezati, izvaditi koštice i sitno naribati. Posoliti ih i ostaviti da puste vodu, oko 30 minuta.
Promiješati jogurt i vrhnje te dodati protisnuti češnjak, limunov sok, sol, papar i maslinovo ulje. Promiješati.
Krastavce ocijediti i dodati u jogurt, dodati i nasjeckani kopar te sve dobro promiješati.
Ohladiti i poslužiti uz grillano meso i povrće, kao dodatak tortiljama, u gyrosu, uz pulled pork, pomfri…