Nakon smrti supruge, na ostavinskoj raspravi odrekao sam se nekretnine u korist dvoje malodobne djece. Nekretninu sam odlučio iznajmiti. Kakav ugovor o najmu moram sklopiti s najmoprimcem s obzirom da sam ja skrbnik, a djeca suvlasnici? Moram li tražiti suglasnost Centra za socijalnu skrb? Mora li žiro-račun za uplatu najamnine otvoriti na ime djece te da li taj iznos možemo trošiti ili mora čekati punoljetnost djece?


Kao otac, Vi ste zakonski zastupnik svoje djece te u upravljanju njihovom imovinom postupate u skladu s odredbama Obiteljskog zakona koje uređuju odnose roditelja i djece i upravljanje imovinom djeteta.

ObZ  nigdje ne propisuje Vašu obvezu da se prije zaključenja ugovora o najmu nekretnine koja je u vlasništvu Vaše djece obratite Centru za socijalnu skrb za suglasnost (članci 97. do 101. ObZ-a). Skrećem Vam ovdje pozornost na Mišljenje Ministarstva socijalne politike i mladih od 02. studenog 2012. godine u kojemu je navedeno da za raspolaganje prihodima od imovine djeteta (novac od najamnine i zakupa, kamata, dividenda, prinos od udjela u investicijskim fondovima i sl.) ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta (obiteljska mirovina, stipendije, pomoći za školovanje i sl.), roditeljima nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb. Samostalnost roditelja ostaje ograničena pri zaključivanju poslova koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti.

Za prodaju, darovanje, zamjenu i drugi prijenos vlasništva nekretnine, bitno ograničavanje korištenja nekretnine (dugotrajni zakupi), u slučaju opterećivanja imovine djeteta hipotekom, založnim pravom i sl., roditelji moraju tražiti odobrenje centra za socijalnu skrb, kako je i propisano odredbama ObZ-a na koje sam Vam skrenuo pozornost (članci 97. do 101. ObZ-a).

Glede visine iznosa za koji nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, Ministarstvo socijalne politike i mladih oslanjalo se na primjenu drugih pozitivnih propisa, u ovom slučaju Zakona o parničnom postupku, koji kaže da su sporovi male vrijednosti oni u kojima se tuženi zahtjev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi svotu od 10.000 kuna.

Stoga je Ministarstvo mišljenja da roditelji mogu bez traženja odobrenja centra za socijalnu skrb raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi svotu od 10.000 kuna i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

Dakle, ugovor zaključite u pisanom obliku, Vi ćete ga potpisati kao zakonski zastupnik svoje djece, otvorite za njih po mogućnosti zajednički račun u banci po svom izboru i slijedom zakonskih odredbi i mišljenja Ministarstva ne biste smjeli naići na poteškoće kod zaključenja pravnog posla ili raspolaganja sredstvima od najamnine.