Kada se govori o vitaminima, onda se najčešće govori o vitaminu C, vitaminima B grupe i vitaminu A. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima, utvrđeno je da postoje i druge vitaminske grupe i drugi vitamini.

No, prije svega, trebalo bi definirati što je to vitamin? Često govorimo o vitaminima, a u stvari malo znamo što su to vitamini i čemu služe.

Vitamini su esencijalni (neophodni za život) nutrijenti koji učestvuju u metabolizmu organizma. Vitamini su tvari koje organizam nije u stanju stvoriti te se moraju unositi u organizam putem hrane. Jednostavo rečeno, bez vitamina ne bi bilo života.

Nakon ovih osnovnih uvod­nih riječi o vitaminima, danas ćemo govoriti o vitaminu E.

Vitamin E je skup kemijskih spojeva od kojih je 4 spoja iz grupe tokoferola i 4 tokotrienola.

E vitamin je tvar koja učestvuje u nizu fizioloških sustava. Ovaj vitamin je u grupi vitamina topljivih u mastima. Navest ćemo nekoliko funkcija:

– jaki antioksidans

– jačanje imunološkog sustava

– pomaže boljoj funkciji vaskularnog i nervnog sustava

– održavanje reproduktivnog sustava

– pomaže u zdravlju kože

– jača međustaničnu komunikaciju

– u suglasu je s drugim vitaminima (C, A, K vitamini)

Izvor E vitamina je hrana, a najviše ga ima u pšeničnim klicama, bademima, orasima, brokuli, šparogama, lisnatom povrću, rajčicama, jajima, jetri.

Nedostatak E vitamina može se manifestirati gubitkom mišićne mase, bolovima u rukama i nogama, kroz oboljenje perifernih živaca, probleme s očima, anemiju, smanjeni imunološki odgovor te su prisutni općeniti problemi zbog smanjenja antioksidantnog mehanizma.

Nedostatak E vitamina je rijedak, ali je potrebno povećati unos E vitamina kod određenih probavnih smetnji, bolesti jetre, žuči, celiakije, Chronove bolest. Kod nedonoščadi treba povećati unos E vitamina.

Kao i kod svih supstanci koje unosimo u organizam, trebamo paziti da ne prekoračimo dozu. Znaci hipervitaminoze E vitamina su proljevi, bolovi u želucu, problemi s vidom, glavobolja, slabost u mišićima i opća slabost. Treba voditi računa i o problemima krvarenja, odnosno zgrušavanja krvi.

Na kraju treba zaključiti da je funkcija E vitamina vrlo važna i da trebamo voditi računa o prehrani koja će omogućiti adekvatnu količinu E vitamina u organizmu.

I ovaj put naglašavam da pripazite kod odluke da samostalno, bez savjetovanja s liječnikom, uzimate E vitamin kao dodatnu terapiju.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]