Kada je u pitanju K vitamin, slobodno mogu reći da mnogi ne znaju, a kamoli da poznaju funkciju istoga.

Osnovna funkcija K vitamina je važna uloga u procesu koagulacije odnosno zgrušavanju krvi.

A što je uopće zgrušavanje krvi?

Svi znamo da je krv tekuće tkivo, tekućina koja teče krvnim žilama (arterijama, venama i kapilarima). U slučaju povrede krvne žile, u organizmu se uključuje važan mehanizam koji zaustavlja krvarenje. Naravno, riječ je o manjim krvnim žilama.

Mehanizam zgrušavanja krvi je veoma složen, a K vitamin tu ima važnu ulogu. Kod problema zgrušavanja krvi može doći i do smrtnog ishoda.

Srećom, nedostatak K vitamina je rijedak, ali o njemu treba voditi računa kao sekundarnoj komplikaciji nekih drugih bolesti. Tu prije svega dolaze u pitanje bolesti jetre i crijeva. U slučaju bolesti jetre dolazi do poteškoća sinteze K vitamina, a kada su u pitanju bolesti crijeva, onda poteškoće nastaju zbog neadekvante resorpcije (prolaska supstance iz crijeva u krvotok).

K vitamin je skupina više vrsta K vitamina. Tu je K1 koji se nalazi u biljnim namirnicama, a poglavito u zelenom lisnatom povrću. Vitamin K2 se nalazi u mesnim namirnicama. Jednim manjim dijelom K2 vitamin se može stvarati i u organizmu i to u crijevima pomoću „dobrih" bakterija crijeva. Vitamin K3 se proizvodi sintetski.

Ponavljamo da je osnovna funkcija K vitamina koagulacija krvi, pa je po toj ulozi i nazvan K vitamin.

Pored ove uloge u organizmu, posebice K1 vitamin sudjeluje i kod prevencije osteoporoze jer smanjuje razgradnju kostiju. Prema nekim autorima K vitamin igra važnu ulogu kao antioksidans koji smanjuje razinu slobodnih radikala (supstance koja dovodi do promjena normalnog rada stanica).

Imajući u vidu sve navedeno, možemo reći da je uloga K vitamina važna za održavanje vitalnih funkcija u cirkulaciji krvi koje, između ostalog, reguliraju fiziološko zgrušavanje krvi.

Iako je nedostatak vitamina K relativno rijedak, kod svih problema s pojavama krvarenja iz nosa, usne šupljine, pojačanom mjesečnicom, težim zarastanjem rana, treba voditi računa o eventualnom nedostatku K vitamina.

Na kraju, sjetite se naše preporuke, da se u prehrani koristi što je moguće više povrća, pa će samim tim biti riješeni mnogi zdravstveni problemi!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]