Kada nastupa zastara na porez za cestovna motorna vozila? Kupio sam vozilo krajem 2009. godine, prvu godinu sam platio porez, a ovih godina nisam platio. Ako imam pravo pozvati se  na zastaru, koja je procedura?

Pitanje rokova u kojima nastupa zastara u ovom slučaju regulirano je Općim poreznim zakonom. Konkretno se radi o porezu na cestovna motorna vozila, što je godišnji porez koji obveznik plaća prema rješenju o utvrđivanju poreza za odnosnu godinu.

Zastara prava na naplatu poreza nastupa za tri godine, a taj rok računa se od dana kada je zastara počela teći, odnosno računajući od isteka godine u kojoj je utvrđena porezna obveza, jer tada zastara počinje teći. Ovo je tzv. relativni rok zastare koji se prekida svakom službenom radnjom nadležnog poreznog tijela usmjerenom na naplatu poreza koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku (npr. pisana opomena za plaćanje duga i sl.) te nakon svakoga prekida zastra ponovno počinje teći.

Nakon proteka roka od šest godina, računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći, nastupa apsolutna zastara te više nema pravnog osnova za naplatu poreznog duga. U ovom slučaju nije bitno koliko je u međuvremenu bilo prekida tijeka zastare zbog poduzetih službenih radnji od strane nadležnog poreznog tijela.

Dakle, za poreznu obvezu utvrđenu tijekom 2010. godine zastara počinje teći sa 01. siječnja 2011. godine. U Vašem slučaju moglo je doći do zastare prava na naplatu ovog poreza (relativna zastara) ako je porezna obveza utvrđena tijekom 2010. ili 2011. godine i ako nakon toga nisu poduzimane službene radnje od strane nadležnog poreznog tijela usmjerene na naplatu ovog poreza koje dovode do prekida tijeka zastare. Stoga, najprije treba utvrditi kada je za koju godinu utvrđena obveza plaćanja poreza odnosno je li uopće mogla nastupiti relativna zastara. Zatim treba utvrditi je li bilo prekida zastare, primjerice pisanom opomenom koju ste primili 01. lipnja 2011. godine, jer tada je ovaj relativni zastarni rok počeo ponovno teći dana 02. lipnja 2011. godine pa bi relativna zastara nastupila 03. lipnja 2014. godine. Na taj način možete utvrditi je li relativna zastara ipak nastupila iako je bilo prekida tijeka iste.

Apsolutna zastara nije nastupila, a najranije bi mogla nastupiti dana 01. siječnja 2017. godine ukoliko je porezna obveza za 2010. godinu utvrđena upravo u toj, 2010. godini.

Zahtjev za utvrđenje zastare možete podnijeti nadležnom poreznom tijelu, a uz isti dostavite Rješenja o porezu na cestovna motorna vozila iz kojih će se vidjeti kada je obveza utvrđena i pozovite se na nastup zastare ako je ista nastupila.