Nalazim se u Njemačkoj već godinu dana sa suprugom i trogodišnjom djevojčicom. Brak nam se raspada. Nisam zaposlena, doma sam s kćerkom, domaćica sam. U par navrata bio je nasilan i opalio mi šamare i to sve pred djetetom, a jednom i pred mojom mamom. Nisam ga prijavila. Želim mu priopćiti da želim razvod i vratiti se u Hrvatsku, no on to neće mirno prihvatiti. Kako da to okončam? Imam li pravo samo otići bez njegovog znanja i odvesti dijete i razvod pokrenuti u Hrvatskoj?


Na pitanja razvoda braka i roditeljske skrbi državljana zemalja članica Europske unije primijenjuju se odredbe Uredbe Vijeća (EZ) br. 2201/2003 od 27. studenoga 2003. o nadležnosti, priznavanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću, kojom se stavlja izvan snage Uredba (EZ) br. 1347/2000 (tzv. Uredba Bruxelles 2), a u primjeni u Republici Hrvatskoj je od 01. srpnja 2013. godine. Navedenom Uredbom uređuju se pitanja sudske nadležnosti u vezi s razvodom braka i roditeljskom odgovornošću/skrbi. S obzirom na vašu situaciju, koja se tiče obiteljskoga nasilja, svakako ste se trebali obratiti policijskim službenicima, još uvijek to možete učiniti, a bez bilo kakvog odgađanja to učinite ukoliko dođe do ponavljanja nasilnog ponašanja od strane supruga.

S obzirom na odredbe Uredbe Bruxelles 2 te činjenicu vašeg boravka u SR Njemačkoj u trajanju od godinu dana, nadležnost u pitanjima roditeljske skrbi pripadala bi njemačkim sudovima s obzirom na mjesto vašeg uobičajenog boravka odnosno uobičajenog boravka djeteta. Svakako se za pomoć u pitanjima koja vas muče obratite službama njemačkog ministarstva pravosuđa ili odvjetniku koji je stručan u području obiteljskoga prava. Odvođenje zajedničkog djeteta iz jedne zemlje EU u kojoj imate uobičajeno boravište u drugu zemlju bez suglasnosti jednog roditelja predstavljalo bi prekograničnu otmicu djeteta te bi vaš suprug, ukoliko bi se na to odlučio, od nadležnih sudskih i drugih organa u SR Njemačkoj svakako mogao zatražiti pomoć u ostvarenju svojih prava.

Stoga je još važnije da se posavjetujute prije poduzimanja bilo kakvih jednostranih koraka, kako biste po potrebi, ukoliko ne dobijete suglasnost surpuga za preseljenje u RH sa zajedničkim djetetom mogli pokrenuti potrebne postupke kako biste se na zakonit način mogli preseliti. U vezi razvoda braka, a slijedom odredbe članka 3. stavak. 1. b, o razvodu mogu odlučivati i stvarno nadležni sudovi u RH s obzirom na hrvatsko državljanstvo oba bračna druga.