Zet je ovršen za neplaćanje alimentacije i ovrha je u Fini (oko 160 tisuća kuna). Nedavno je u jednom TV showu osvojio glavnu nagradu u iznosu od 500 tisuća kuna i prema nama dostupnim informacijama novac od nagrade i svi honorari su mu isplaćeni.  Prema izvoru Fine, prihod nije došao na naplatu ovrhe. Je li mogao preusmjeriti prihode na druge račune (supruge, članova obitelji, djece iz drugog braka)? Kome se obratiti i koje je pravne radnje moguće poduzeti i TV postaja može vršiti isplate na tuđe račune i tako omogućiti izbjegavanje naplate ovrhe?


Koji su bili uvjeti sudjelovanja u natječaju TV postaje na kojemu je osvojena glavna nagrada te koje su bile mogućnosti isplate iste nagrade nije mi poznato. Moguće je da je po nalogu osvajača isplata izvršena na neki račun koji nije njegov.

Slijedom odredbi Ovršnog zakona TV postaja nije jedan od subjekata koji bi vas bio dužan izvijestiti o tome kako je isplata izvršena i na koji račun, odnosno je li do danas uopće isplaćena. U svakom slučaju, možete pokušati s upitom prema organizatoru utvrditi je li i kada izvršena isplata i na koji račun, a ukoliko nije isplaćena, ovrhu je moguće provesti i na novčanom potraživanju dužnika. Ukoliko vas pak TV postaja obavijesti da je po nekom nalogu ili pravnom poslu koji je ovršeniku zaključio nagrada isplaćena na neki drugi račun, treće osobe, moguće je pobijati pravne radnje dužnika kojima su oštećeni njegovi vjerovnici, u ovom slučaju vaši unuci.