Na koji način prisiliti Općinu da proglasi nekretninu koja se koristi kao put više od dvjesto godina za nerazvrstanu cestu? Trenutno je to slijepa ulica koja vodi do jedne nekretnine (izgrađene 2002. godine) u kojoj ima 9 stanova i do 2 zemljišta.

 

O pravnom statusu nerazvrstanih cesta pisali smo već više puta, pa ću vas u vezi istoga uputiti na posljednji takav odgovor gdje je detaljno objašnjeno kako neka nekretnina postaje nerazvrstana cesta.


Ukoliko su u vašem slučaju za to ispunjeni zakonski uvjeti, a jedinica lokalne samouprave nije poduzela potrebne radnje kako bi takvu cestu evidentirala kao nerazvrstanu cestu, tada je potrebno istoj jedinici lokalne samouprave podnijeti zahtjev da postupi u skladu sa Zakonom o cestama i donese potrebnu odluku. Ukoliko se po zahtjevu ne postupi ili se na njega ogluši moguće je pokrenuti odgovarajući upravni postupak/spor koji bi doveo do donošenja presude kojom bi se jedinicu loklane samouprave obvezalo da provede na zakonu utemeljni postupak, donese odluku kojom uvršatav predmetnu cestu u nerazvrstane ceste na svom području te provede postupak evidentiranja iste u katastru i zemljišnim knjigama.