Godine 2013. sam proširio kozji puteljak da moze proći auto. Put sam u dogovoru s općinom širio na svoju zemlju s time da je dogovor bio širina 2,5 m. Put sam proširio na 3 metra s ciljem da si napravim ogradni zidić i da cesta ostane na dogovorenoj širini. Prošle godine sam počeo s postavljanjem ograde, ali su me iz općine zaustavili s prijetnjom policije da je to sad nerazvrstana cesta i da nemam pravo postavljat ogradu na svoju zemlju i ostavit nešto više od 2,5 m ceste. Dakle, prisvajaju sva 3 metra, a ne koliko sam prvotno ustupio po dogovoru. Smijem li jednostrano postaviti ogradu na 2,5 m i što mi je činiti dalje?

 

U svom pitanju niste naveli je li neki od ovih dogovora s općinom ili njihovih upozorenja sročen u pisanom obliku. Također,  je li općina za predmetni put započela postupak evidentiranja nerazvrstane ceste u katastru i zemljišnim knjiga ili nije, što sve može biti od utjecaja na vaše daljnje korake. U ranijim odgovorima u Burza odgovara već smo dali detaljnu razradu pravnog statusa nerazvrstanih cesta, pa vas upućujem na raniji odgovor

U vašoj situaciji, ukoliko postoji sporazum između vas i općine iz kojeg je vidljivo da je postignut dogovor o proširenju puta na širinu od 2,5 m, dok ostalo predstavlja radove na vašoj nekretnini, tada se svakako trebate uključiti u postupak koji je općina pokrenula ili tek pokreće i zaštiti svoja prava na način da zadržite onaj dio nekretnine koji ne predstavlja dogovorenih 2,5 m, a da vam se za dio vaše nekretnine isplati naknada. U slučaju da takvog dogovora nema, tada se opet svakako trebate uključiti u bilo kakav postupak u tijeku, dokazivati svoje navode te ishoditi barem naknadu za onaj dio nekretnine koji u konačnci bude evidentiran kao nerazvrstana cesta.

Gradnja ograde ili zida u svakom slučaju će vas dovesti u parnični postupak s općinom ishod kojega je obzirom na podatke iz pitanja nemoguće predvidjeti.