Sezonska kuhinja

Punjene lignje
Punjene lignje

Gastronomski gledano, najbolja je svježa, netom ulovljena lignja. S druge strane, dobro podnosi zamrzavanje, najbolje neočišćena

Puretina sa šparogama
Puretina sa šparogama

Divlja primorska šparoga (Asparagus maritimus) raste kod nas u primorju kao samonikla biljka od ožujka do lipnja, a beru se njezini mladi izdanci

Crumble od jagoda
Crumble od jagoda

Nemate vremena za komplicirane recepte? Onda je ova mrvičasta pita s jagodama (a trenutno ih ima posvuda) idealna za vas!

Tart od čokolade i pistacija
Tart od čokolade i pistacija

Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert

Quiche od batata i špinata
Quiche od batata i špinata

Zbog velike količine željeza špinat je učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca

Kineska peciva s povrćem
Kineska peciva s povrćem

Dim sum obuhvaća sva jela napravljena od tijesta i punjenja bilo mesnim, povrtnim ili morskim nadjevom. Mogli bi ih usporediti s naši knedlama ili raviolima, ovisno o veličini. Dim sum jela mogu biti velika ili mala, otvorena ili zatvorena te se mogu kuhati u temeljcu, na pari u posebnim košarama od bambusa ili pržiti u dubokoj masnoći

Matcha mak rolice
Matcha mak rolice

Matcha prah je oblik zelenog čaja koji se koristi u Kini i Japanu već stoljećima. Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva

Čokoladna srca
Čokoladna srca

Čokolada je prirodan lijek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, od koje u tijelu nastaje serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. A ujedno je i afrodizijak, znanstvenici pretpostavljaju da teobromin i ostali sastojci koje čokolada sadrži, djeluju kao blagi seksualni stimulansi

Namaz od čvaraka
Namaz od čvaraka

Čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije, no čini mi se da ulaze u onu kategoriju hrane koju voliš ili ne voliš. Kako god bilo, priprema čvaraka zahtijeva iskustvo i trud koji se na kraju isplate

Krafne
Krafne

Prema legendi, krafne je u 18. stoljeću izmislio berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljemFridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost kuhara