Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Muffini od kokosa i mrkve
Muffini od kokosa i mrkve

Na Filipinima se kokos naziva "drvo života” jer ljudi koriste gotovo svaki dio ovog stabla, bilo kao hranu, piće, građevinski materijalili sirovinu za mnoge proizvode

Rezanci od tikvica s kozicama
Rezanci od tikvica s kozicama

Iako je jestivi dio samo rep, i to tek kad se izvuče iz ljuske, kozice je poželjno kupovati svježe, cijele i neočišćene te iskoristiti sav njihov potencijal

Mrvičasta pita od trešanja
Mrvičasta pita od trešanja

Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. Zahvaljujući Starim Rimljanima, ova je voćka stigla u Rim gdje je potom započeo njezin intenzivan uzgoj. Njezini plodovi postali su omiljeno voće rimskih vojnika koji su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i osnažuju

Quiche bez kore od blitve i sira
Quiche bez kore od blitve i sira

Ako vam je dosadilo blitvu pripremati s krumpirom ili na lešo, isprobajte ovu jednostavnu pitu, za koju nije potrebno mijesiti tijesto za koru

Kocke od banane i kikiriki maslaca
Kocke od banane i kikiriki maslaca

Ostalo vam je zrelih banana, a ne znate što s njima? Evo jedan brzi i jednostavan receptić od samo četiri sastojka! Toliko je jednostavan da možete uposliti i djecu

Bavarska krema od bijele čokolade s umakom od jagoda
Bavarska krema od bijele čokolade s umakom od jagoda

Jednostavna krema elegantnog i punog okusa upotpunjena jagodama koje su na vrhuncu sezone

Scones s kozjim sirom i ružmarinom
Scones s kozjim sirom i ružmarinom

Sconesi se tradicionalno poslužuju u Velikoj Britaniji uz popodnevni čaj. Zbog svoje jednostavne i brze pripreme te još boljeg okusa, postali su popularni diljem svijeta

Falafel
Falafel

Ovo zdravo i zasitno jelo je veoma jednostavno za pripremiti. Najvažnije je koristiti suhi slanutak koji se namoči u vodi da nabubri

Uskršnja gnijezda
Uskršnja gnijezda

Isplanirali ste svoj blagdanski stol, no nešto vam nedostaje? Uz ova peciva u obliku gnijezda sigurno ćete ga upotpuniti! Meko pecivo s komadićima čokolade i šarenim jajetom u sredini uveseliti će svaki uskršnji stol

Njoki od krumpira i medvjeđeg luka
Njoki od krumpira i medvjeđeg luka

Pri branju medvjeđeg luka treba biti više nego oprezan, jer postoje otrovne biljke koje liče na njega. Ako niste sigurni, povedite nekoga tko se razumije u samoniklo bilje!