Andrea Šverko
food bloggerica
Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.
Članci autora
Puretina sa šparogama
Divlja primorska šparoga (Asparagus maritimus) raste kod nas u primorju kao samonikla biljka od ožujka do lipnja, a beru se njezini mladi izdanci
Crumble od jagoda
Nemate vremena za komplicirane recepte? Onda je ova mrvičasta pita s jagodama (a trenutno ih ima posvuda) idealna za vas!
Tart od čokolade i pistacija
Ovaj čokoladni tart s pistacijima, koji se ne peče, je bez glutena, jaja i bijelog šećera, a ukoliko koristite i vegansku čokoladu, onda je i veganski desert
Quiche od batata i špinata
Zbog velike količine željeza špinat je učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca
Kineska peciva s povrćem
Dim sum obuhvaća sva jela napravljena od tijesta i punjenja bilo mesnim, povrtnim ili morskim nadjevom. Mogli bi ih usporediti s naši knedlama ili raviolima, ovisno o veličini. Dim sum jela mogu biti velika ili mala, otvorena ili zatvorena te se mogu kuhati u temeljcu, na pari u posebnim košarama od bambusa ili pržiti u dubokoj masnoći
Matcha mak rolice
Matcha prah je oblik zelenog čaja koji se koristi u Kini i Japanu već stoljećima. Ovaj zeleni prah možemo dodati u kavu, smoothie, jogurt, zobenu kašu, kolače i brojne slastice, ali i u slana jela poput variva, umaka i preljeva
Čokoladna srca
Čokolada je prirodan lijek protiv depresije. Sadrži aminokiselinu triptofan, od koje u tijelu nastaje serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. A ujedno je i afrodizijak, znanstvenici pretpostavljaju da teobromin i ostali sastojci koje čokolada sadrži, djeluju kao blagi seksualni stimulansi
Namaz od čvaraka
Čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije, no čini mi se da ulaze u onu kategoriju hrane koju voliš ili ne voliš. Kako god bilo, priprema čvaraka zahtijeva iskustvo i trud koji se na kraju isplate
Krafne
Prema legendi, krafne je u 18. stoljeću izmislio berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljemFridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost kuhara
Burza OGLASI
Radni stol
Prodajem radni stol s 1 ladicom, kao nov, bez znakova korištenja, nema oštećenja. Jako malo korišten. Dimenzija: 90 cm dužina, 74 cm visina, 53 cm širina - plaćen ...
El. grijalica 3.3 kW
Prodajem ispravnu el. grijalicu 2x1650 W s ventilatorom (voltomat).