Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Namaz od čvaraka
Namaz od čvaraka

Čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije, no čini mi se da ulaze u onu kategoriju hrane koju voliš ili ne voliš. Kako god bilo, priprema čvaraka zahtijeva iskustvo i trud koji se na kraju isplate

Krafne
Krafne

Prema legendi, krafne je u 18. stoljeću izmislio berlinski slastičar koji je htio služiti kao topnik pod pruskim kraljemFridrikom Velikim. Pokazao se nesposobnim za vojnu službu, ali mu je bilo dopušteno ostati u pukovniji gdje je vršio dužnost kuhara

Pereci i pivska peciva
Pereci i pivska peciva

Uvriježena legenda kaže da je perece osmislio jedan svećenik davne 610. godine u samostanu na području današnje sjeverne Italije. Od ostataka tijesta za kruh radio je trake i oblikovao ih tako da podsjećaju na ruke sklopljene u molitvi

Kuglice od kokosa i indijskih oraščića
Kuglice od kokosa i indijskih oraščića

Dvije trećine masnoća u indijskom oraščiću su nezasićene masne kiseline. Čak 75% tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca

Muffini s limunom i makom
Muffini s limunom i makom

Ovi muffini su mekani, mirisni, sočni, aromatični, s citrusnom notom. Izvrsni za doručak ili uz popodnevnu kavu

Riba u soli
Riba u soli

Sol se u pećnici stvrdne poput gline, zbog čega riba izvana postaje suha i hrskava, a iznutra zadržava sve sokove i prirodne arome

Juha od kestena
Juha od kestena

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana

Cimet rolice s jabukom
Cimet rolice s jabukom

Cimet je začin koji se nalazi gotovo u svakom kućanstvu. Ugodnog je slatkasto-toplog okusa i karakterističnog mirisa. Neizostavan je sastojak raznih pita i kolača s jabukama, dok ga zimi rado dodajemo u vruće napitke

Muffini od mrkve i oraha
Muffini od mrkve i oraha

Iako su ljudi skeptični kada je u pitanju desert s mrkvom, mnogi se oduševe nakon kušanja. U ovim muffinima sjednila sam mrkvu s orasima

Galette s gljivama
Galette s gljivama

Jesen je idealno vrijeme za pripremanje ove rustikalne pite s gljivama. Šume obiluju vrganjima i sunčanicama koje su glavne zvijezde ove galette