Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Burgeri od sunčanica
Burgeri od sunčanica

Velika sunčanica je jedna od najukusnijih gljiva koje rastu na našem području. Ima odličan okus i miris koji podsjeća na bademe, orahe ili lješnjake, pa se mladi plodovi mogu konzumirati i sirovi

LCHF muffini s kupinama
LCHF muffini s kupinama

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima A, B1, B2, B3, B6, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminima E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij i cink

Kuglof od tikvica i cimeta
Kuglof od tikvica i cimeta

Originalno, kuglof je bio kolač siromaha, no u 19. stoljeću postaje prihvatljiv za sve slojeve društva zahvaljujući habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak

Domaći ketchup
Domaći ketchup

Riječ ketchup potječe od kineskog ke-tsiap, što označava umak od ribe koji se pripremao tako da se staklenka sa svim sastojcima ostavljala na suncu oko 20 dana. S vremenom je modificiran u tekućinu jantarne boje koja se radila od usoljenih i fermentiranih srdela. Kineski mornari su ovaj umak donijeli u Maleziju gdje je postao kechap i ketjap u Indoneziji

Cheesecake s pistacijom i bijelom čokoladom
Cheesecake s pistacijom i bijelom čokoladom

Za ove vruće dane donosim vam recept za jednu laganu tortu koja se ne peče. Ovaj cheesecake je idealan za sve ljubitelje bijele čokolade i pistacija, a ukoliko ga poslužite dobro rashlađenog, može zamijeniti i sladoled

Rolada od tikvica i šampinjona
Rolada od tikvica i šampinjona

Lagana i slasna rolada s tikvicama i nadjevom od šampinjona bit će idealan brzinski zalogaj za iznenadne goste, odličan doručak, večera ili jednostavan ručak. Najbolje od svega je to što nadjev možete napraviti po svojoj želji i s namirnicama koje imate kod kuće

Rolice od rižinog papira i patišon tikvice
Rolice od rižinog papira i patišon tikvice

Prozirni rižin papir, u koji se umataju različita punjenja od svježeg povrća i ribe, zaštitni je znak istočno azijske kuhinje, ali jako brzo je stekao svoju popularnost u cijelom svijetu

Muffini od kokosa i mrkve
Muffini od kokosa i mrkve

Na Filipinima se kokos naziva "drvo života” jer ljudi koriste gotovo svaki dio ovog stabla, bilo kao hranu, piće, građevinski materijalili sirovinu za mnoge proizvode

Rezanci od tikvica s kozicama
Rezanci od tikvica s kozicama

Iako je jestivi dio samo rep, i to tek kad se izvuče iz ljuske, kozice je poželjno kupovati svježe, cijele i neočišćene te iskoristiti sav njihov potencijal

Mrvičasta pita od trešanja
Mrvičasta pita od trešanja

Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. Zahvaljujući Starim Rimljanima, ova je voćka stigla u Rim gdje je potom započeo njezin intenzivan uzgoj. Njezini plodovi postali su omiljeno voće rimskih vojnika koji su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i osnažuju