Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Njoki od krumpira i medvjeđeg luka
Njoki od krumpira i medvjeđeg luka

Pri branju medvjeđeg luka treba biti više nego oprezan, jer postoje otrovne biljke koje liče na njega. Ako niste sigurni, povedite nekoga tko se razumije u samoniklo bilje!

Muffini od špinata i svježeg sira
Muffini od špinata i svježeg sira

Špinat i svježi sir se odlično slažu, a u obliku ovih mekanih, sočnih i ukusnih muffina možete ih jesti za doručak, međuobrok ili večeru

Vafli – ukusni i brzi desert ili doručak
Vafli – ukusni i brzi desert ili doručak

Vafli imaju dugu povijest. Smatra se da su svoje početke imali u Antičkoj Grčkoj, gdje su plosnate poslastice, nazvane obelios, pekli između dviju vrućih metalnih ploča

Salata od kelja, ječma i batata
Salata od kelja, ječma i batata

Koji god kelj da konzumirate, ne možete pogriješiti, on je idealna zimska namirnica. Sve vrste kelja su prava riznica nutrijenata i izvor zdravlja

Crostata alla marmellata
Crostata alla marmellata

Pravilno zamiješeno prhko tijesto mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo te prilikom pečenja postalo hrskavo. Krostata se obično radi s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili naranči

Kocke od jabuke i rogača
Kocke od jabuke i rogača

Mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu, točno 0,18 grama. U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata

Kroštule
Kroštule

Ove slatke grickalice su jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Ukusne, hrskave i jako zarazne jer ih se ne može prestati jesti. Tradicionalno se pripremaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji za neke posebne prigode, Božić, Novu godinu, maškare

Namaz od lješnjaka
Namaz od lješnjaka

Ako volite čokoladne namaze, poput Nutelle, ovaj namaz je odlična i puno zdravija verzija istoga. Bez puno bijelog šećera, raznih aditiva, konzervansa i ostalih loših sastojaka

Krekeri s ružmarinom
Krekeri s ružmarinom

Krekere je 1792. godine izumio jedan američki pekar, a kako su zbog dugotrajnosti bili omiljeni među mornarima, u početku su ih zvali i mornarskim keksima

Linzeri
Linzeri

Priprema Linzera je jednostavna i zabavna te je poželjno da uključite i najmanje u izradu i izrezivanje keksića kalupima!