Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Juha od kestena
Juha od kestena

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Također je i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana

Cimet rolice s jabukom
Cimet rolice s jabukom

Cimet je začin koji se nalazi gotovo u svakom kućanstvu. Ugodnog je slatkasto-toplog okusa i karakterističnog mirisa. Neizostavan je sastojak raznih pita i kolača s jabukama, dok ga zimi rado dodajemo u vruće napitke

Muffini od mrkve i oraha
Muffini od mrkve i oraha

Iako su ljudi skeptični kada je u pitanju desert s mrkvom, mnogi se oduševe nakon kušanja. U ovim muffinima sjednila sam mrkvu s orasima

Galette s gljivama
Galette s gljivama

Jesen je idealno vrijeme za pripremanje ove rustikalne pite s gljivama. Šume obiluju vrganjima i sunčanicama koje su glavne zvijezde ove galette

Burgeri od sunčanica
Burgeri od sunčanica

Velika sunčanica je jedna od najukusnijih gljiva koje rastu na našem području. Ima odličan okus i miris koji podsjeća na bademe, orahe ili lješnjake, pa se mladi plodovi mogu konzumirati i sirovi

LCHF muffini s kupinama
LCHF muffini s kupinama

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima A, B1, B2, B3, B6, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminima E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij i cink

Kuglof od tikvica i cimeta
Kuglof od tikvica i cimeta

Originalno, kuglof je bio kolač siromaha, no u 19. stoljeću postaje prihvatljiv za sve slojeve društva zahvaljujući habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak

Domaći ketchup
Domaći ketchup

Riječ ketchup potječe od kineskog ke-tsiap, što označava umak od ribe koji se pripremao tako da se staklenka sa svim sastojcima ostavljala na suncu oko 20 dana. S vremenom je modificiran u tekućinu jantarne boje koja se radila od usoljenih i fermentiranih srdela. Kineski mornari su ovaj umak donijeli u Maleziju gdje je postao kechap i ketjap u Indoneziji

Cheesecake s pistacijom i bijelom čokoladom
Cheesecake s pistacijom i bijelom čokoladom

Za ove vruće dane donosim vam recept za jednu laganu tortu koja se ne peče. Ovaj cheesecake je idealan za sve ljubitelje bijele čokolade i pistacija, a ukoliko ga poslužite dobro rashlađenog, može zamijeniti i sladoled

Rolada od tikvica i šampinjona
Rolada od tikvica i šampinjona

Lagana i slasna rolada s tikvicama i nadjevom od šampinjona bit će idealan brzinski zalogaj za iznenadne goste, odličan doručak, večera ili jednostavan ručak. Najbolje od svega je to što nadjev možete napraviti po svojoj želji i s namirnicama koje imate kod kuće