Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Peciva u obliku zečića
Peciva u obliku zečića

Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća

Čokoladna granola
Čokoladna granola

U mojoj granoli se nalaze zobene pahuljice, lješnjaci, bademi, med, kokosovo ulje i za čoko efekt kakao. Treba vam 5 minuta za pripremu, 20 minuta za pečenje i kada se ohladi 2 tjedna da je pojedete

Rolada od špinata s lososom
Rolada od špinata s lososom

Špinat je fantastična namirnica prepuna hranjivih tvari, a male kalorijske vrijednosti. Bogat je klorofilom, proteinima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Zbog velike količine kalcija i vitamina K pomaže u očuvanju kostiju

Heljda s graškom i šampinjonima
Heljda s graškom i šampinjonima

Heljda se priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak. Kao zamjena za rižu odličan je prilog jelima od povrća. Dodaje se i u juhe, popečke, salate, pa čak i kao nadjev u sarmi

Muffini od jabuke i mrkve
Muffini od jabuke i mrkve

Ukoliko poželite zdravi doručak, užinu ili pak desert, ovi muffini su upravo takvi. Ne sadrže gluten, mliječne proizvode, orašaste plodove niti jaja

Ravioli od cikle i sira
Ravioli od cikle i sira

Cikla je korjenasta kraljica zime, niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima. Cikla je prepuna esencijalnih hranjivih tvari (vitamin B, željezo, selen, jod, magnezij) koje štite organizam od različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma

Quiche s prokulicama, pancetom i sirom
Quiche s prokulicama, pancetom i sirom

Ovo su prokulice na malo drugačiji način, naribane, s hrskavom pancetom i puno sira. U obliku quicha, ali bez tijesta. Što uvelike smanjuje vrijeme pripreme, sadrži manje ugljikohidrata, pogodan je i za ljude koji ne smiju ili izbjegavaju gluten

Fritule s jogurtom
Fritule s jogurtom

Fritule su tradicionalna hrvatska slastica od prženog tijesta, a pripremaju se na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji, najčešće u Božićno vrijeme i za vrijeme maškara