Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Brza focaccia
Brza focaccia

Focaccia je poznati talijanski plosnati kruh preliven maslinovim uljem i začinima, a možete na njega staviti i rajčice, masline, papriku, luk… Ona je zapravo najraniji oblik moderne pizze. Nekada se pekla na kamenu pored vruće vatre (nešto slično kao današnja peka) ili na zagrijanoj podlozi ispod koje se nalazio plamen vatre

Marmelada od šljiva iz pećnice bez šećera
Marmelada od šljiva iz pećnice bez šećera

Sezona šljiva je na vrhuncu, a ovo je jedan od načina kako ih možete spremiti za zimu. Rezultat je fantastičan, marmelada divne ljubičaste boje i punog okusa koju možete iskoristiti kao namaz za doručak, kao punjenje za knedle, umak uz pečenje ili u nekom desertu

Pečene cherry rajčice
Pečene cherry rajčice

Prve rajčice u Europi bile su žute boje i zato su ih nazivali “pomo d’oro”, što u prijevodu znači zlatna jabuka

Juha od patišon tikvice s češnjakom i mentom
Juha od patišon tikvice s češnjakom i mentom

Meso patišon tikvice je meko, nježno, slatkasto i ukusno. Svojim okusom podsjeća na okus zelenih tikvica, pa se može spravljati i na iste načine. Ova tikvica je bogata magnezijem, vitaminom C i A te sadrži skoro sve vitamine grupe B, vitamin E i karoten

Crumble sa šljivama
Crumble sa šljivama

Bilo da se radi o jabukama, borovnicama ili breskvama, crumble je uvijek jednako sočan i ukusan. Osvaja svojim fantastičnim okusom i jednostavnom pripremom

Galette s cherry rajčicama, mozzarellom i tikvicom
Galette s cherry rajčicama, mozzarellom i tikvicom

Galette je pita od prhkog tijesta, koju je veoma jednostavno napraviti i ne trebaju vam nikakvi posebni kalupi niti tehnike. Od sastojaka, za koje je važno da su hladni, se zamijesi tijesto, koje se stavi na hlađenje u hladnjak. Tijesto se razvalja i na njega se slaže nadjev. Nadjev može biti slani ili slatki

Sirovi cheesecake s kakaom i kikiriki maslacem
Sirovi cheesecake s kakaom i kikiriki maslacem

Sirove ili raw torte su u posljednje vrijeme postale veoma popularne. Ako se pitate kakve su to torte, najjednostavnije rečeno, to su torte koje se ne peku, a za izradu vam je potreban blender ili multipraktik

Pita od tikvica, kukuruza, šampinjona i sira
Pita od tikvica, kukuruza, šampinjona i sira

Tikvica ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična je namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje osjećaj sitosti. Kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija

Brownies s tikvicama
Brownies s tikvicama

Prvi su browniesi pripremljeni u Chicagu krajem 19. stoljeća, popularizirani su početkom 20. stoljeća u Americi i od tada su pokorili svijet svojom suhom i hrskavom koricom te mekom i vlažnom unutrašnjošću

Liker od oraha
Liker od oraha

Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju