Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Crostata alla marmellata
Crostata alla marmellata

Pravilno zamiješeno prhko tijesto mora odležati u hladnjaku kako bi se stegnulo te prilikom pečenja postalo hrskavo. Krostata se obično radi s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili naranči

Kocke od jabuke i rogača
Kocke od jabuke i rogača

Mahune rogača u sebi sadrže sjemenke koje, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu, točno 0,18 grama. U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata

Kroštule
Kroštule

Ove slatke grickalice su jednostavne za pripremu i brzo su gotove. Ukusne, hrskave i jako zarazne jer ih se ne može prestati jesti. Tradicionalno se pripremaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji za neke posebne prigode, Božić, Novu godinu, maškare

Namaz od lješnjaka
Namaz od lješnjaka

Ako volite čokoladne namaze, poput Nutelle, ovaj namaz je odlična i puno zdravija verzija istoga. Bez puno bijelog šećera, raznih aditiva, konzervansa i ostalih loših sastojaka

Krekeri s ružmarinom
Krekeri s ružmarinom

Krekere je 1792. godine izumio jedan američki pekar, a kako su zbog dugotrajnosti bili omiljeni među mornarima, u početku su ih zvali i mornarskim keksima

Linzeri
Linzeri

Priprema Linzera je jednostavna i zabavna te je poželjno da uključite i najmanje u izradu i izrezivanje keksića kalupima!

Trgajući kruh punjen mozzarellom
Trgajući kruh punjen mozzarellom

Pull-Apart Bread osmislili su Amerikanci, a trend se proširio posvuda. Ovaj naziv odnosi se na kruh koji se slaže u kriškama ili kuglicama prije pečenja te se kasnije trga. Može biti obogaćen slatkim ili slanim nadjevima i premazima

Torta od čokolade i kestena
Torta od čokolade i kestena

Kesteni pripadaju skupini orašasti plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C

Kuglof od mandarina s kokosom
Kuglof od mandarina s kokosom

Za ovaj sočan i mirisan kuglof potrebne su vam mandarine, po mogućnosti nešpricane, koje se prokuhaju, zajedno s korom i pretvore u pire. Pire se doda ostalim sastojcima, promiješa da se sve poveže i u pećnicu. Jednostavno i relativno brzo, a miriši cijela kuća

Pizza s pestom od bosiljka i korabicom
Pizza s pestom od bosiljka i korabicom

Pizza je uvijek dobra ideja! Pogotovo kada se poigrate s nadjevom pa dobijete fantastičnu, ukusnu, mirisnu i aromatičnu pizzu, gotovo pa kraljevsku. Pitate se zašto kraljevsku? Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok