Andrea Šverko

food bloggerica

Iako sam završila Medicinski fakultet, majčinstvo me usmjerilo u neke druge vode. Želja da svojoj djeci pripremim zdrav, ukusan i uravnotežen obrok natjerala me da više vremena provodim u kuhinji, isprobavam nova jela, okuse i namirnice. Tako je nastala Kroštulica, moj food blog koji uskoro slavi treći rođendan! Uz kuhinju više vremena provodim i u vrtu, uzgajam voće i povrće bez korištenja umjetnih gnojiva i pesticida. Sijanje sjemenki, njegovanje malih biljčica i ubiranje plodova u koje sam uložila vrijeme i ljubav pruža mi neizmjerno zadovoljstvo, pogotovo kada klinci sa stabljika kradu cherry rajčice. Inače sam majka Tare, Noe i Une koji mi, naravno, pomažu i u kuhanju i vrtlarenju. Puno vremena provodimo u prirodi, šetnjama, planinarenjima, vožnjama biciklima, a nakon toga se zasladimo nekom slasticom koje volim pripremati više nego slana jela. Tako se rodila još jedna ljubav - ljubav prema tortama, kojima uveseljavam prijatelje za njihove posebne prigode. Želim s vama podijeliti jednostavne i brze recepte sa sezonskim namirnicama i za razne slastice.


Članci autora
Sirovi cheesecake s kakaom i kikiriki maslacem
Sirovi cheesecake s kakaom i kikiriki maslacem

Sirove ili raw torte su u posljednje vrijeme postale veoma popularne. Ako se pitate kakve su to torte, najjednostavnije rečeno, to su torte koje se ne peku, a za izradu vam je potreban blender ili multipraktik

Pita od tikvica, kukuruza, šampinjona i sira
Pita od tikvica, kukuruza, šampinjona i sira

Tikvica ima malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična je namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje osjećaj sitosti. Kontrolira šećer u krvi i smanjuje apetit. Izvrstan je izvor vitamina B i C, mangana i kalija

Brownies s tikvicama
Brownies s tikvicama

Prvi su browniesi pripremljeni u Chicagu krajem 19. stoljeća, popularizirani su početkom 20. stoljeća u Americi i od tada su pokorili svijet svojom suhom i hrskavom koricom te mekom i vlažnom unutrašnjošću

Liker od oraha
Liker od oraha

Zeleni, nedozreli plodovi oraha, čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula beru se u mjesecu lipnju, najčešće u drugoj polovici mjeseca, ovisno o podneblju

Brancin u škartocu
Brancin u škartocu

Prilikom kupnje brancina, ali i bilo koje druge ribe, treba obratiti pozornost na znakove koji nam govore je li riba svježa

Namaz od avokada
Namaz od avokada

Zbog njegove debele kore ponekad je teško odabrati pravi plod. No, postoje neki trikovi. Ako s vrha ploda uklonite malu peteljku, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate zreo plod

Tortelini s medvjeđim lukom i šparogama
Tortelini s medvjeđim lukom i šparogama

Domaći tortelini obojani divnom zelenom bojom medvjeđeg luka, punjeni kravljom skutom i okupani umakom sa šparogama i mladim lukom donijet će u pravom smislu riječi proljeće na vaš tanjur

Tart od badema i jagoda
Tart od badema i jagoda

Jagode, crvene bobice, ugodnog mirisa i zanosnog okusa sigurno su mnogima najdraže voće. Započela je njihova sezona, a ukoliko niste alergični, sada je pravo vrijeme da ih uvrstite u svoj jelovnik!

Quiche od šparoga, smeđih šampinjona i kozjeg sira
Quiche od šparoga, smeđih šampinjona i kozjeg sira

Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine A, B, C, E i K. Biljka sadrži željezo, fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu

Lažni burek od sira
Lažni burek od sira

Ovaj burek je odličan za doručak, užinu, za na posao, izlet, večeru... Ma, za sve. Probajte!